beats by dre cheap

KAKO DJECA VIDE TEHNOLOGIJUU BUDUCNOSTI...


Kada bi te pitali da nevedeš jednu stvar za koju želiš da tvoj kompjuter može napraviti, a sada ne može, što bi nam rekla? Želim da mogu "dotaknuti stvari koje su na ekranu, osjetiti ih i pomicati", rekla je 7-godišnja Daniela. Matthew (6) želi 3D igrice na kompjuteru, a Jenna (7) laptop koji se puni solarnom energijom. Christina (12) želi više putovati i upoznati daleke zemlje uz pomoć virtualne stvarnosti.

Institut Latitude Research i magazin ReadWriteWeb shvaćaju da su djeca izvrsni inovatori pa su među mališanima proveli anketu o tome kako zamišljaju računala i tehnologiju budućnosti. Rezultati su iznenađujući i impresivni.

Ne iznenađuje što djeca razmišljaju o digitalnim tehnologijama, ali ono što je ipak impresivno jest da u najvećem broju žele mogućnost iskušavanja virtualne stvarnosti kroz računala, bolju integraciju digitalne tehnologije u fizičke objekte, prostore i aktivnosti i intuitivnija sučelja. Čak 37% mališana nije spomenulo miš i tipkovnicu.
Želje ispitanih klinaca u najvećem su dijelu ostvarive, pa je samo 4% njih zatražilo nemoguće za današnji razvoj (npr. teleportaciju, putovanje kroz vrijeme i sl.).
"Izabrali smo djecu za ovo istraživanje jer su ona bliže srži problema, bliže svojim istinskim željama", kazala je Jessica Reinis, analitičarka sa Latitude Researcha. "Oni ne razmišljaju unutar granica trenutačne tržišne ponude ili u uvjetima rutinskih životnih situacija. Oni razmišljaju što bi željeli raditi sada, bez obzira na to što je moguće ili je popularno kod drugih ljudi", dodala je Jessica i napomenula kako djeca imaju snažnu vezu s osnovnom kreativnošću u sebi i mogu dati niz ideja na određene teme.
Isto tako, djeca danas imaju drugačija iskustva sa tehnologijom tijekom važnog perioda učenja, no što su imali odrasli koji ih okružuju, a to znači da drugačije shvaćaju što tehnologija može ili bi trebala moći raditi za čovjeka. U istraživanju su sudjelovala djeca mlađa od 12 godina. Osim što su trebala navesti svoje ideje, zamoljena su i da ih nacrtaju.
Oko 38% djece željelo bi virtualano iskustvo sadržaja, bilo da se radi o 3D efektima ili potpunom spajanju fizičkog i digitalnog svijeta u kojem bi slike s ekrana mogle postati fizičke stvari i obratno.
Čak 83% djece željelo bi intuitivnu interakciju (virtualne svijetove, 3D igrice, upravljanje glasom, programe koji pomažu oko zadaće i sl.)
Djeca već zahtijevaju 3D efekte na uređajima za kućnu zabavu, što daje naslutiti da se korisnici neće dugo zadovoljiti samo 3D televizorima.
Neki od odgovora:
Kompjuter postaje trodimenzionalan i umjesto tipkovnice, kontrolira se pomoću glasa (Aisling, 11 godina)
Voljela bih kada bi moje računalo moglo slike hrane pretvoriti u stvarnu hranu (Joanna, 10 godina)
Želim virtualne igrice koje čitaju misli (Mark, 12 godina)
Želim da mogu dotaknuti stvari koje su na ekranu, osjetiti ih i pomicati, (Daniela, 7 godina)
Kako će izgledati interakcija na računalu za sljedeću generaciju? Na temelju odgovora i želja koje su dala djeca, čini se kako će s vremenom svaki korisnik sam kreirati svoje iskustvo. Zakoračit će u virtualnu stvarnost koju je sam kreirao, biti u interakciji s likovima, dodavati će i uklanjati sadržaje, odnosno sam upravljati budućim događanjima u virtualnom svijetu.
(JK, Izvor: www.readwriteweb.com)

IZRADA MATURSKIH RADOVA
http://izradamaturskihradova.blogger.ba
24/12/2010 01:59