IZRADA MATURSKIH RADOVA

Dobrodošli na moj blog

28.10.2011.

Nove vještine za budućnost - RCC: Nova radna mjesta na zapadnom Balkanu

Dvodnevna regionalna konferencija "Nove vještine za nova radna mjesta na zapadnom Balkanu" počela je jučer, 27. oktobra u Sarajevu u organizaciji Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i Fondacija Fridrih Ebert (Friedrich Ebert). Na skupu se razgovara o neravnoteži između ponude i potražnje za radnom snagom u zemljama zapadnog Balkana, s posebnim osvrtom na značaj analize zasnovane na vještinama. Konferenciji prisustvuju predstavnici ministarstava privrede, rada i prosvjete te zavoda za zapošljavanje iz zemalja jugoistočne Evrope, regionalnih organizacija, kao i vodećih stručnjaka iz te oblasti, a govorit će se i o ulozi glavnih aktera na tržištu rada, uključujući i načine kako predvidjeti potrebe za vještinama, otvoriti nova radna mjesta i poboljšati proces usklađivanja ponude i potražnje.
Zamjenica generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju Jelica Minić kazala je da je konferencija posvećena tržištu radne snage i tome kako obrazovanje staviti u funkciju realnih potreba na tržištu radne snage.
"Mnoge od važnih međunarodnih institucija upozorile su da se upravo u regionu ne priprema odgovarajući kadar, odnosno odgovarajuća radna snaga za nove tehnologije i nove procese koji dolaze i da će se mnogi međunarodni investitori koji dolaze u ovaj region suočiti s nedostatkom adekvatno kvalificirane radne snage. S druge strane, imamo viškove u nekim profesijama, ali sve bi bilo lakše riješivo kad bi mobilnost radne snage u regionu bila veća i kada bi bilo osigurano uzajamno priznavanje diploma. Mi pokušavamo da region vežemo za jednu dugoročnu strategiju EU i uključimo u radne procese i sve marginalizirane grupe", kazala je Minić.
Napomenula je da je u organizaciji Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju u Sarajevu prije dva dana počela Sedmica socijalnog programa, u okviru koje se pažnja posvećuje socijalnoj privredi i otvaranju novih radnih mjesta u jugoistočnoj Evropi u narednoj deceniji.
"To će biti naše sistematske aktivnosti kojima ćemo se baviti i mi već angažiramo nacionalne statistike da nam kažu kako su one identificirali svoje probleme, koji su to kadrovi kojih ima viška, a kojih manjka, a kako bi smo dobili jednu jasnu regionalnu sliku o zaposlenosti", dodala je Minić.
(Fena)la

<< 10/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031