IZRADA MATURSKIH RADOVA

Dobrodošli na moj blog

18.12.2010.

=== NANOTEHNOLOGIJA ===

Često se pitamo što nas čeka u budućnosti. Odgovor uvijek ostaje negdje u zraku, a i pitanje je nedorečeno, jer nije precizno određeno na što konkretno mislimo, pa ni odgovor na njega nije moguć. Dok ponekad gledam kako treba oprati prozore, zavjese i obaviti još neke druge poslove pomislim često na nanotehnologiju. Termin “nanotehnologija” skovao je 1974. godine prof. Noris Tamiguchi sa Tokio Science University opisujući preciznu proizvodnju sa nanometarskom preciznošću. Svijet nanotehnologije je presitan da bi ga vidjelo ljudsko oko, ali je njegov potencijalni učinak na naš svijet ogroman. Nanotehnologija obuhvaća objekte veličine od 1 do 100 nanometara (nm), a nanometar je milijarditi dio metra. Teško je taj omjer i zamisliti. Prvi doktorat na temu molekularne nanotehnologije napisao je 1991. godine dr. Kim Eric Drexler i time je na izvjestan način omogućio i široj javnosti, a ne samo stručnjacima da se upoznaju sa tom novom tehnologijom.
Cvijet lotus predstavlja u Aziji religijski simbol čistoće. Tekućina ove biljke ima svojstvo da onemogućuje da se na nju lijepi prašina i druge nečistoće. Ukratko i nano čestice omogućuju to isto, odbijaju vodu, a time onemogućuju lijepljenje prašine.

Moram se vratiti na početak tj. na obavljanje različitih kućanskih poslova. Stakla prekrivena nano folijom koja nije potrebno prati , jer su čista, frižider koji se ne prlja, zidovi bez prašine, zavjese koje se ne prljaju i mnoge druge stvari meni su sada samo san, ali budućim generacijama biti će stvarnost.
Premda se već danas mogu naći proizvodi nastali u nanotehnologiji kao tekstil, sportska obuća, različiti lakovi i slično, no to još uvijek nije ono što želimo.
U budućnosti najveća se primjena nanotehnologije očekuje u autoindustriji, elektronici i ostalim složenim proizvodnim procesima.

Danas se zahvaljujući rezultatima istraživanja na sveučilištima Stanford i Alberta uspješno koristi i u medicini kod liječenja raka pluća i nekih zloćudnih tumora. Predpostavlja se da postoji i niz drugih bolesti koje će se uz pomoć ove tehnologije liječiti.

Kako nanotehnologija uključuje manipuliranje materijom na razini atoma, znanstvenici su usredotočeni na korištenje te tehnologije za daljnja poboljšanja u medicini, IT tehnologiji, izradi laganijih i čvrščih materijala (koristi ih NASA u svojim programima) za upotrebu u svakodnevnom životu.

Sigurno da će nam mnogi od tih proizvoda olakšati život, ali ja imam jednu moralnu dilemu. Što će biti ako se ta tehnologija primjeni u ratne ili druge po čovječanstvu pogubne svrhe?

<< 12/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031